Ételallergia

Ételallergia: Bizonyos ételek fogyasztása egyes embereken túlérzékenységi reakciót váltanak ki, amelyet ételallergiának nevezünk. Az igazi ételallergiánál a szervezet immunrendszere úgy reagál bizonyos táplálékfélékre, mintha azok károsak volnának. A legtöbb ételallergia azonnali allergiás reakció tüneteivel jelentkezik. Az immunrendszer sejtjei ellenanyagokat termelnek, hogy ezekkel védekezzenek a számára idegen anyaggal szemben. Az ételallergia tünetei széles skálában jelentkeznek és nem csak allergiás mechanizmus alapján fejlődhetnek ki. Az allergiás reakciók különbözőek lehetnek: csalánkiütés vagy gyomor-bélpanasz, hasmenés már korábban felhívja a beteg figyelmét, különösen ha ezek a tünetek bizonyos ételek, italok fogyasztása után rendszeresen jelentkeznek. A leggyakoribb ételallergének a fehérjék tojás és a tej, kevésbé allergizálnak a szénhidrátok és a zsírok. Allergiát válthatnak ki a fermentek erjesztő anyagok és a hormonok is, különösen ha fehérje-alkotórészt tartalmaznak. Ételallergén csoportot alkotnak az ún. adalékanyagok: a mesterséges ételszinezékek és az étel konzerváló szerek. A cukrok, a keményítő és a zsír kivételével elméletileg minden étel okozhat allergiás tüneteket. Ezekhez társulhat szemhéj ödéma, ajak duzzanat, vagy az izületek felett összefüggő ödéma. Ezek a panaszok általában az élelmiszer elfogyasztása után 20-30 percre, de néha 10-12 óra múlva jelennek meg. A bőr elváltozások mellett más tünetek is megjelenhetnek, amelyek közül elsőként a hirtelen jelentkező hasmenést kell megemlíteni. Tünet még a hányinger, izzadás, fejfájás és a gyengeség érzés is.