A nátrium-glutamát-érzékenység, más néven kínai étterem szindróma, az E621 számú ízfokozó, a nátrium-glutamát fogyasztása után jelentkező különböző tünetek összessége. Bár csak néhány ember érintett, az érzékenység különösen megjelenhet csecsemőknél, időseknél és allergiásoknál. A glutamát nagy mennyiségű fogyasztása éhgyomorra különösen problémás lehet. A tünetek közé tartozik a gyors szívverés, fej-, nyak- és hátfájás, gyengeség, lehangoltság és depresszió. Az érintetteknél gyakori lehet az étvágy növekedése, ami hozzájárulhat az elhízáshoz és cukorbetegséghez. Röviddel az étkezés után kipirulás, migrénes fejfájás és végtagzsibbadás is jelentkezhet. Az érzékenység mértéke és a tünetek változóak lehetnek egyénenként. A nátrium-glutamátot szójából vagy tengeri hínárból nyerik ki, és széles körben használják félkész- és készételekben, valamint különböző ízesítőkben. Az ízfokozó hatásának hozzászokás után a túlízesített ételek elterjedhetnek, de érdemes tudni, hogy ezek az erőteljes ízek nem mindig egészségesek, és a természetesebb ételek jobban szolgálhatják egészségünket.